Het bestuur van de kerkelijke gemeente ligt bij de kerkenraad, die wordt gevormd door predikant, ouderlingen en diakenen. Deze ambtsdragers zijn daartoe gekozen door en uit de plaatselijke gemeente. De kerkenraad telt 13 ouderlingen en 7 diakenen.
Met betrekking tot het verstrekken van vergoedingen aan kerkenraadsleden geldt als uitgangspunt dat uitsluitend een vergoeding wordt verstrekt voor gemaakte onkosten. Aan predikanten wordt voor hun niet-bestuurlijke werkzaamheden binnen de gemeente waarvan zij predikant zijn een passend traktement en eventueel vrije bewoning van de pastorie verstrekt.
ANBI voor gemeente Hardinxveld-Giessendam in 2023 vormt tezamen met de overige Gereformeerde Gemeenten een kerkformatie die overeenkomstig haar belijden een openbaring is van de ene heilige, algemene Christelijke Kerk. De grondslag voor deze belijdenis is de Apostolische geloofsbelijdenis, de geloofsbelijdenis van Nicéa en de geloofsbelijdenis van Athanásius, alsook de Nederlandse Geloofsbelijdenis, de Heidelbergse Catechismus en de Dordtse Leerregels.
In de belijdenisgeschriften geeft de kerk uitdrukking aan wat zij gelooft op grond van de Bijbel als het onfeilbare en geïnspireerde Woord van God. Dit Woord Gods is volgens het besluit van de Nationale Synode, gehouden te Dordrecht in de jaren 1618 en 1619, getrouwelijk uit de oorspronkelijke talen in de Nederlandse taal overgezet. Aan deze Statenvertaling, met de daaraan ten grondslag liggende vertaaluitgangspunten, wenst zij onvoorwaardelijk vast te houden.
“DAAR ZIJ LICHT”
Wellicht hebben we allemaal, of de meesten van ons, het bekende gedichtje over de schepping op school geleerd. De beginregels zijn: De eerste dag schiep God het licht|De tweede dag heeft Hij de dampkring ingericht|enz. Over Genesis 1: 3-5 merkt Matthew Henry op: “Dit was niet alleen de eerste dag der wereld, maar de eerste dag der week. Ik bemerk dat dit tot eer is van dien dag, omdat ook de nieuwe wereld op den eersten dag der week begonnen is in de opstanding van Christus, vroeg in de morgen, als het Licht der wereld. In Hem heeft de Opgang uit de hoogte ons bezocht, en zalig, eeuwig zalig zijn wij, indien deze Morgenster opgaat in onze harten”.
Zondag, de dag van grote betekenis; de dag van de grote werken Gods. Daarmee zitten we direct in het centrum van alle kerkelijke activiteiten. Staat het op de eerste dag van de week ‘tot de gemeente Gods naarstiglijk komen’ bij ons bovenaan?
Is er vrucht gekomen of gegroeid op het geboden zondagswerk?
2023 telde 53 zondagen, 6 christelijke feestdagen en 21 doordeweekse dagen waarop kerkdiensten bijgewoond konden worden; totaal: 80 dagen en dat is 22% van het kalenderjaar.
Op al die dagen werd 134 keer (w.o. 15 leesdiensten) gezaaid, geplant en begoten door 61 unieke knechten van de Landman (12 van hen zijn lid van onze gemeente).
Het sacrament van de Heilige Doop werd zesmaal bediend aan in totaal 28 kinderen. Het sacrament van het Heilig Avondmaal mocht driemaal bediend worden. Het Brood was voor de kinderen; wellicht vielen er kruimkens in de bank op plaatsen alleen bij God bekend.
Zes speelmannen bezetten beurtelings de orgelbank, begeleid door hun vriendin of enkele kinderen.
In het stukje eeuwigheid, wat wij “tijd” noemen, heeft alles een bestemde tijd, en alle voornemen onder de hemel heeft zijn tijd: geboren worden, sterven, planten en uitroeien, doden, genezen, afbreken en bouwen; lees het boek Prediker maar. Iedereen komt het tegen in het persoonlijke leven. Maar ook nationaal, internationaal, in het gezin, de familie, de gemeente. Aan het begin en aan het einde van 2023 werd een momentopname van de gemeente gemaakt:
1 januari 2023 bel. leden/doopleden: 753/696; totaal 1449.
31 december 2023 bel. leden/doopleden: 768/696; totaal 1464.
Onder de noemer “Lief” kunnen we melden dat 26 gezinnen verblijd werden met de geboorte van een zoon of dochter, 3 huwelijken werden bevestigd, 16 huwelijksjubilea werden bekendgemaakt en 1 lid (mevr. H.A. den Hertog-Vos) werd op 26 april benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Lief en leed kunnen niet gescheiden worden, ze vermengen zich in de persoonlijke levens van ons allen.
We weten niet alles van elkaar en niet alles kan in het openbaar genoemd worden. Er wordt meer geleden dan geweten wordt. Hiertoe is de moeite en het verdriet, niet dat we in elkaars hand geven, maar in “Uw hand” zegt psalm 10, “Want Gij aanschouwt het …”. “Uw” en “Gij” is “HEERE GOD”.
Onder de noemer “Leed” maken we bekend dat 9 van onze (doop)leden overleden zijn. De jongste was 53 jaar en de oudsten waren 2 vrouwen die een eeuw oud mochten worden.
Voor de koers van het kerkschip wordt 4 maal een mansledenvergadering gehouden met gemiddeld rond de 200 stemgerechtigden. Met deze blijk van verantwoordelijkheidszin waren we steeds verblijd. Door de mansleden wordt driemaal gestemd voor het uitbrengen van een beroep. Ds. G.W.S. Mulder, kandidaat A.E. Brijder en ds. S.W. Janse krijgen een beroepsbrief die van hun zijde na enige tijd wordt beantwoord door een bedankbrief.
In 3 ledenvergaderingen is de verkiezing van ambtsdragers een agendapunt. De ouderlingen C. Besseling en C. Egas hebben aangegeven niet meer het ambt te kunnen dragen vanwege leeftijd of gezondheid. In de loop van het jaar worden C.M. Heijkamp en de diakenen C. Boer en J.A. Vlot tot ouderling gekozen. Tot diaken worden G.A. Bijsterveld en L. Reinders gekozen. Na hun bevestiging zijn er 20 bezette stoelen in de consistoriekamer; genoeg koningen en priesters, maar niet één profeet. Op 8 november is ouderling C.A. Blom 25 jaar ambtsdrager. Op 10 juli overlijdt onze oud-ouderling M.J. Schot in Zwijndrecht in de leeftijd van 87 jaar.
Ds. A.T. Huijser, onze consulent, krijgt opdracht te verreizen; hij verhuist naar Rijssen. Ds. C. Sonnevelt verschijnt als onze consulent in zijn plaats.
Voor het eerst maken we alle seizoenen mee in ons gerenoveerd kerkgebouw. Voorbereidingen voor de renovatie van de pastorie worden gemaakt.
De diakenen hebben zich verdiept in het projectenboekje van het Deputaatschap Bijzondere Noden. Het project “Bakens van hoop” in Peru wordt op 26 januari gepresenteerd. Als gemeente adopteren we dit project voor 2 jaar om jongeren hoop te geven in een donker land.
Een nieuweling in de publicatiestroom is de kleurrijke bijlage bij kerkblad nr. 13: “ZICHT op de gemeente”. Vooralsnog zijn het de nieuwe leden die zich hierin voorstellen.
Van het gezamenlijk met “Sliedrecht” uitgegeven kerkblad verschijnen 24 nummers, goed voor 432 pagina’s tekst, verenigingsnieuws, oproepen, aankondigingen en brieven zoals ‘Uit de kerkenraad’ en ‘Uit het Hoepmakerspad’.
Besturen van verenigingen zorgen voor een gevarieerd programma voor de leden van hun vereniging; men zet zich belangeloos en met enthousiasme in. Commissies hebben vaak een onderzoekende of een beheersende taak. Op diverse terreinen zetten zij hun expertise in, brengen verslag uit en pakken aan. Denk bijv. aan de Commissie van Beheer en de Commissie Hulp aan Roemenië en Moldavië. De laatsten zijn het die niet alleen goederen, zoals kleding en gevulde schoenendozen voor de kinderen, naar het buitenland brengen maar zeker hun liefde en zorg en dat belangeloos met het oog op tijd en investering.
Commissie ZorgSaam geeft met de vrijwilligers liefde zorg en aandacht dichtbij. De terugkerende waardering en warmte wordt gevoeld.