100 jaar Gereformeerde Gemeente ’s-Gravenpolder

Home Nieuwsberichten 100 jaar Gereformeerde Gemeente ’s-Gravenpolder

In 1924 ontstond er onrust in de Nederduitsch Gereformeerde Gemeente te ’s-Gravenpolder, die gesticht was door ds. Daniël Bakker en waarin later ds. L. Hubregtse predikant was geweest.

Het ging hoofdzakelijk om twee kwesties: het periodiek aftreden van ambtsdragers volgens de Dordtse Kerkenorde en de vraag of het geoorloofd was dat een ambtsdrager zitting nam in het bestuur van een politieke partij of van een schoolbestuur. Dat leidde in het voorjaar tot een breuk. Degenen die vóór beide genoemde zaken waren, kwamen vanaf april bijeen in een uiendroogschuur. Op 30 juli 1924 werd de gemeente geïnstitueerd door de bevestiging van twee ouderlingen en drie diakenen in een dienst die ds. G.H. Kersten leidde. Hij bediende daarbij het woord uit Jesaja 55:13, Voor een doorn zal een dennenboom opgaan, voor een distel zal een mirtenboom opgaan; en het zal den HEERE wezen tot een naam, tot een eeuwig teken, dat niet uitgeroeid zal worden.

Intussen had men grond kunnen aankopen en was er een begin gemaakt met de bouw van een eigen kerkgebouw aan de Langeweg 2. Dit kon op 5 september 1924 al in gebruik genomen worden in een dienst waarin opnieuw ds. Kersten voorging. Hoewel het gebouw 350 zitplaatsen telde, zouden wel zeshonderd personen aanwezig geweest zijn in die dienst, die ook belangstellenden uit de omgeving trok. In de volksmond werd het kerkgebouw later meestal aangeduid als ‘de kerk aan het Nazareth’, naar het kleine straatje dat langs de zijkant van het gebouw liep. (tekst gaat verder onder foto)

(Het kerkgebouw aan de Langeweg, dat dienst deed van 1924 tot 1977)

In november 1925 bracht de gemeente haar eerste beroep uit. Het duurde echter tot 1954 voor de gemeente haar eerste predikant kreeg, kandidaat T. Cabaret. Die heeft hier slechts twee jaren gestaan. De gemeente is later bediend door de predikanten L. Vogelaar (1971-1974), ds. J.C. Weststrate (1979-1998), ds. J. Schipper (1998-2006), ds. E. Hakvoort (2007-2012) en ds. S.W. Janse (2013-2017). Sinds 13 januari 2021 is ds. S. Maljaars predikant van de gemeente.

Toen het eerste kerkje in de jaren zeventig te klein werd voor de groeiende gemeente, werd er een nieuwe kerk gebouwd aan de rand van de toenmalige bebouwing. Op 17 augustus 1977 kon de gemeente de Elimkerk aan de Langeweg 61 in gebruik nemen. Door de gestage groei van ‘s-Gravenpolder staat deze nu bijna in het centrum van het dorp. Die gestage groei heeft er ook voor gezorgd dat er reeds in 1990 een verbouwing en uitbreiding moest plaatsvinden. In 2005 was er opnieuw een ingrijpende verbouwing nodig, niet alleen om al de kerkgangers een plaats te bieden, maar ook om voldoende zalencapaciteit voor de catechisaties en verenigingen te creëren. Op 1 januari 2024 telde de gemeente 1130 leden en 834 doopleden. De oudste gegevens die we nog hebben, geven aan dat er op 1 januari 1927 162 leden en 197 doopleden waren. (tekst gaat verder onder foto)

(Het kerkgebouw aan de Langeweg, dat dienst doet vanaf 1977)

Opmerkelijk is het feit dat in de loop van de jaren vier keer een lid van de gemeente toegelaten werd tot de Theologische School te Rotterdam: ds. R. Boogaard in 1965, ds. J.S. van der Net in 1972, student K.L. Blok in 2022 en student B.J. Meulmeester in 2023.

Veel is er in die honderd jaar gebeurd. In die jaren mocht de prediking doorgaan, werden de sacramenten bediend. Hoeveel doorns er veranderd zijn in dennenbomen en voor hoeveel distels er mirtenbomen zijn opgegaan, kunnen wij niet tellen. Dat het gebeurd is, is zeker, want het Woord van de Heere zal naar Zijn eigen getuigenis nooit ledig wederkeren. De getuigenissen zijn ervan geweest en mogen ook in deze dagen nog opgemerkt worden. Hoe dat kan? Niet vanwege enig mens of enige ambtsdrager in ’s-Gravenpolder. Maar alleen omdat de gerechtigheid om Christus’ wil geboodschapt wordt in de gemeente.

Bron: Kerkenraad Gereformeerde Gemeente ’s-Gravenpolder

Terug naar overzicht nieuws