Na 50 jaar gekerkt te hebben in de Westerkerk in het centrum Utrecht komt er nu een einde aan deze periode. Zaterdag 6 januari wordt er de laatste dient gehouden en per zondag 7 januari komt de gemeente (tijdelijk) bijeen in de “Torenpleinkerk” te Vleuten.
De gemeente Utrecht heeft een veel langer bestaan dan de genoemde 50 jaar. Al weer bijna een eeuw geleden, op 25 mei 1925, werd de gemeente geïnstitueerd. In eerste instantie werd een gebouwtje gehuurd in de Zandhofsestraat, vanaf 1920. Vanwege de groei van de gemeente wordt uitgezien naar een groter gebouw. Dat lukt en op 23 oktober 1930 wordt een aangekocht kerkgebouw aan de Boothstraat in gebruik genomen. In deze dienst, waarin ds. M. Heikoop voorgaat, wordt gepreekt uit Jesaja 66: 1-2. Dit kerkgebouw was eerder eigendom van de Nederlandse Protestantenbond.
Tijdens de 2e wereldoorlog kan men in principe ongestoord kerkdiensten blijven beleggen. Wél is het in deze periode een enorme schok voor de gemeente als ds. Heikoop op 6 november door een bombardement wordt getroffen en overlijdt.
Omdat de groei van de gemeente zich doorzet, ontstaat er in het begin van de jaren ’60 opnieuw gebrek aan zitplaatsen. Er worden tijdelijk extra diensten belegd in de wijk Zuilen maar omdat de belangstelling tegenvalt worden deze diensten een jaar later weer beëindigd.
Het aantal zitplaatsen gaat steeds nijpender worden en het aantal parkeerplaatsen vormt een probleem. Daarom neemt de kerkenraad in 1965 contact op met de kerkenraad van de Gereformeerde Kerk omdat men heeft vernomen dat de Westerkerk aan de Catharijnekade vrij komt. Echter, de leden van dit kerkverband blijken toch nog wel flink gehecht te zijn aan dit gebouw uit 1890. In eerste instantie worden de onderhandelingen over het kerkgebouw dan ook afgebroken. Maar niet voor lang. Op 14 oktober 1966 vindt alsnog de overdracht plaats en is de GG te Utrecht eigenaar van de “Westerkerk”. Op 9 mei 1967 wordt de kerk officieel in gebruik genomen door ds. C. Harinck met de woorden uit Haggaï 2: 10b: “In deze plaats zal ik vrede geven”. Het kerkgebouw in de Boothstraat is inmiddels verkocht aan de Vrije Evangelische gemeente.
De Westerkerk heeft ook een prachtig orgel: een Quellhorst-orgel uit 1813. Dit is echter aan restauratie toe. In 1980 gaat de plaatselijke orgelbouwer Fama & Raadgever deze klus uitvoeren. Van het rijk ontvangt men hiervoor Fl. 300.000,= subsidie. In 1988 wordt de restauratie (pas) afgerond.
In 1982 wordt de “Westerkerk” qua interieur opgeknapt. Voor de kerkdiensten wijkt men dan uit naar het oude kerkgebouw in de Boothstraat.
Vanwege de (sterke) afname van het aantal (doop)leden is de gemeente genoodzaakt om afstand te gaan doen van het grote kerkgebouw. Dat is geen gemakkelijke beslissing, mede ook om dat de Generale Synode al sinds 1944 (vrijwel onafgebroken) in Utrecht vergaderde. Maar gezien de (hoge) kosten die het onderhoud met zich meebrengt én het feit dat de bereikbaarheid van de kerk een probleem wordt voor de kerkgangers, wordt de keus gemaakt om het kerkgebouw te koop te zetten. op 27 juli meldt het Reformatorisch Dagblad dat de gereformeerde gemeente te Utrecht onder voorwaarde is verkocht. Vastgoedontwikkelaar Lean Property en kunstenaarscollectief Vaste Schroeven willen in de kerk een hotel voor jongere mensen realiseren, met een restaurant en een ontmoetingsruimte. De ledenvergadering stemde 4 juli in met de verkoop. Het orgel van G. H. Quellhorst uit 1813, een rijksmoment, blijft achter in de Westerkerk en wordt ingepast in het ontwerp.
Vanaf 7 januari 2018 vindt de gemeente onderdak in de “Torenpleinkerk” aan de Schoolstraat te Vleuten. De bedoeling is om een nieuwe kerk in gebruik te gaan nemen in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn.
DATA:
06-01-2018: Laatste dienst in de "Westerkerk". Deze dienst wordt geleid door ds. W.A. Zondag. Aanvang: 14.30 uur.
07-01-2018: Eerste diensten in het (tijdelijke) kerkgebouw van de P.K.N te Vleuten (Torenpleinkerk, Schoolstraat 5). Deze diensten worden geleid door ds. J.J. van Eckeveld. Aanvang: 12.30 en 18.30 uur.