Zondag 13 januari is de datum waarop de gemeente Dirksland herdenkt 150 jaar geleden te zijn geïnstitueerd. De eerste delen van de ontstaansgeschiedenis spelen echter al eerder een rol. Al vrij snel na de afscheiding in 1834 komt men in Dirksland bijeen in een schuur van A. Kattenstaart. In 1867 brengt men (al) een beroep uit op lerend ouderling W.C. Huijser, die dit aanneemt. Er is op dat moment echter nog geen officieel gebouw beschikbaar om samen te komen. Anderhalf jaar na zijn bevestiging tot lerend ouderling wordt hij de eerste predikant van de gemeente.
In 1882 heeft de gemeente Dirksland wat meer vorm gekregen en sluit men zich aan bij de Vrije Gereformeerde Gemeente. Een jaar later gaat men verder als zelfstandige Gereformeerde Gemeente onder het kruis. In 1889 vormt men, samen met enkele andere gemeenten, een klein kerkverband: de &lsquo Verenigde Gemeenten&rsquo . In 1893 verbindt ds. A. Makkenze zich aan de gemeente, die er 16 jaar zal blijven.
Na &ldquo de vereniging van 1907&rdquo , waarin Ledeboeriaanse gemeenten en de Gereformeerde Gemeenten onder het kruis zich samenvoegen tot het kerkverband &ldquo Gereformeerde Gemeenten&rdquo , gaat Dirksland niet direct mee. De naam van het kerkverband blijkt het probleem te zijn. Pas na het vertrek van ds. Makkenze in 1909 sluit men zich alsnog aan bij het nieuwe kerkverband.
In diezelfde tijd blijkt het kerkgebouw te klein te zijn. Maar er is niet voldoende geld voor een nieuwe kerk. Nadat er in 1911 een zware storm over Flakkee trekt wordt de kerk daardoor getroffen. Bij het herstel daarvan is het mogelijk om de kerk direct wat uit te breiden.
De gemeente kent in die periode, aan het begin van de 20e eeuw, ook veel eigen voorgangers: ds. C. Pieneman (1911 &ndash 1912 &ndash hij overlijdt in dat jaar -) , ds. H. Kieviet (1913 &ndash 1915), ds. A. Verhagen (1917 &ndash 1921), ds. H.A. Minderman (1921 &ndash 1923) en ds. A. de Blois ( 1925 &ndash 1935).
In de tijd van ds. de Blois ontstaat er een gebrek aan zitplaatsen. Omdat er het naburige Middelharnis plannen zijn om een gemeente te stichten wacht men nog met ver- of nieuwbouw. In december 1927 wordt de gemeente zwaar getroffen als het kerkgebouw door brand wordt verwoest. Exact een jaar later kan men al een nieuwe kerk in gebruik nemen. In 1930 volgt het nieuwe orgel.
In de 2e wereldoorlog wordt de christelijke school in het dorp gevorderd door de Wehrmacht. De leerlingen maken dan gebruik van de kerk. In diezelfde periode brengt de gemeente een beroep uit op kand. J.B. Bel, die dit beroep aanneemt. Hij zal de gemeente dienen van 1942 tot 1949. In 1944 wordt hij opgepakt door de bezetter vanwege zijn ondergrondse activiteiten. Al na 1 dag stellen de Duitsers hem weer in de vrijheid.
Bij de watersnoodramp van 1 februari 1953 wordt de kerk wonderlijk gespaard. Alleen het laagste gedeelte van de kerk komt onder een laagje water te staan. Al op 8 februari kan de kerk weer worden gebruikt. De kerkelijke scheuring in datzelfde jaar gaat de gemeente vrijwel voorbij. In het najaar doet ds. H. van Gilst intrede in de gemeente. Hij zal er tot 1959 blijven.
De vacature zal niet lang duren. Kand. P. Blok te Rotterdam mag het beroep van de gemeente Dirksland aannemen. Tot 1980 (21 jaar) mag hij de gemeente dienen als predikant.
In 1965 wordt het kerkgebouw grondig gerenoveerd en het aantal zitplaatsen uitgebreid. In Januari 1966 wordt het weer in gebruik genomen door ds. Blok. Elf maanden later volgt de ingebruikname van het Leeflang-orgel. Negen jaar later, in 1975 wordt er een verenigingsgebouw in gebruik genomen.
Nadat ds. Blok in 1980 naar Capelle aan den IJssel is vertrokken wordt de gemeente van 1981 tot 1985 gediend door ds. A. Hoogerland. In diens periode wordt de kerk uitgebreid met een galerij.
In 1988 komt ds. J. koster van Scherpenzeel naar Dirksland. Slechts drie jaar blijft hij predikant van de gemeente. Na een vacante periode van 5 jaar verbindt ds. A.M. den Boer zich in 1996 aan Dirksland. Hij kwam vanuit Sunnyside, een kleine gemeente In Amerika.
Omdat het kerkgebouw gebreken vertoont en renovatie te duur blijkt te zijn wordt in 1999 besloten om een nieuwe kerk te bouwen. Op 23 juni 2002 komt de gemeente voor de laatste keer bijeen in het oude kerkgebouw. Drie dagen later neemt men het nieuwe kerkgebouw aan de Mozartsingel in gebruik.
Nadat ds. den Boer in 2002 weer is teruggekeerd naar Amerika (Grand Rapids) blijft de gemeente 4 jaar vacant. In 2006 mag ds. Schipper vanuit &rsquo s Gravenpolder overkomen naar Dirksland. Hij zal de gemeente ruim 7,5 jaar dienen. Maar als de roep vanuit Leerdam komt kan die niet worden afgewezen en krijgt deze gemeente na 49 jaar weer een predikant in de persoon van ds. Schipper.
Lang duurt de vacante periode niet. Al na 1,5 jaar mag ds. Boeder te Terwolde &ndash De Vecht het beroep van Dirksland aannemen, waarna hij op 20 januari 2016 als predikant zijn intrede doet. Op zondag 13 januari hoopt hij ook de herdenkingsdienst te leiden ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van de gemeente. Later dit jaar zal er nog een moment zijn waarop een jubileumboek zal worden gepresenteerd.