Gemeente Enschede bestaat 75 jaar

Home Nieuwsberichten Gemeente Enschede bestaat 75 jaar

Oostelijk Twente is een goede vakantiebestemming voor rustzoekers. Je kunt er prachtig wandelen en fietsen door heuvels, landgoederen en veengebieden. Toch is het ook een dichtbevolkt stukje Nederland. In en rondom de steden Enschede, Hengelo en Oldenzaal wonen meer dan 300.000 mensen.

Ben je op zoek naar rust voor je ziel? Helaas, de leegloop van kerken gaat hard. De Grote Kerk van Enschede is allang niet meer in gebruik. Een enkel orgelconcert is het enige wat rest. Leerzaam is een bezoek aan de indrukkwekkende synagoge van Enschede. Of aan het klooster in Glane, dat het centrum is van de Suryoye (Syrisch-orthodoxe christenen) in ons land. 
En de oude schriftuurlijk-bevindelijke prediking, is die nog ergens te vinden? Zeker, in Rijssen, 30 kilometer verderop, komen duizenden samen onder een getrouwe prediking. Maar is er dan niets voor de honderdduizenden mensen die in Enschede, Hengelo en omstreken wonen? Toch wel. Aan de rand van Enschede staat nog een kleine Gereformeerde Gemeente van 60 leden en doopleden. (tekst gaat verder onder foto)

Klein en kwetsbaar
Onze gemeente mocht al veel vakantiegangers ontvangen. In vakantietijden zit ons kerkgebouw soms vol met ruim 100 luisteraars. Voor anderen is dat misschien niet veel, voor ons wel. Want na de zomer zitten we vaak met ongeveer 30 mensen in de kerk. Alle leeftijdsgroepen zijn vertegenwoordigd, maar van iedere leeftijdsgroep zijn er slechts enkelen. We voelen ons klein en kwetsbaar. 
In dit besef van onze kleinheid mogen we met dankbaarheid terugzien dat God onze kleine gemeente 75 jaar in stand heeft willen houden. Op 21 april 1949 werd onze gemeente geïnstitueerd door ds. P. Honkoop sr. Zij is ontstaan uit een groep thuislezers, die sinds 1922 samenkwam omdat men zich niet meer kon vinden in de prediking in de plaatselijke Christelijke Gereformeerde Kerk. 
De gemeente groeide uit tot ruim 200 leden en doopleden in 1965. Maar in de jaren daarna liepen de ledenaantallen geleidelijk terug. Dit werd mede veroorzaakt door de neergang van de Twentse textielindustrie. De gemeente kerkte in die tijd aan de Noorderhagen, achter de Oude Markt in het centrum van Enschede. Dit gebouw raakte de gemeente in 1983 onverwacht kwijt door ernstige waterschade vanwege een brand in de naastgelegen bioscoop. Het pand bestaat nog steeds, er is nu een boksclub gevestigd. Maar wie omhoog kijkt, ziet een gevelsteen met daarop de naam van de vroegere kerk: ‘Elim’. (tekst gaat verder onder foto)

Foto: J.P. Sinke, KrabbendijkeHaggaï
De gemeente ontving een nieuw kerkgebouw aan de Weerseloseweg. Voorheen was dit een Protestants Militair Tehuis (PMT) voor de nabijgelegen voormalige vliegbasis Twenthe. Ook dit gebouw draagt de naam Elim. Bij de ingebruikname mocht wijlen ouderling W. de Bruin moed ontvangen uit Haggaï 2:10: ‘De heerlijkheid van dit laatste huis zal groter worden dan van het eerste’. De Heere heeft dit waar willen maken: de prediking droeg vrucht, en mag nog steeds beslag leggen in de gemeente. 
Rust naar lichaam en ziel, een Elim..., dat is misschien wat u zoekt als u in de omgeving op vakantie gaat. Wees dan van harte welkom bij ons in de Elimkerk. Maar zou onze prachtige regio voor deze of gene meer kunnen worden dan alleen een vakantiebestemming? Zouden er nog mensen bestemd zijn om hier een woonplaats te vinden? We voelen ons zo dankbaar en gesterkt als we nieuwe leden mogen ontvangen uit de hand van de Heere. Groei of krimp, dat is voor ons onzeker. Maar Gods Woord geeft zekerheid. Zijn Woord zal niet ledig tot Hem wederkeren, maar doen wat Hem behaagt.

Auteur: kerkenraad Enschede

Bron: De Saambinder

Terug naar overzicht nieuws