Een van de oudste attestatiebrieven in het ledenregister van de Gereformeerde Gemeente te Groningen sluit af met de woorden uit Handelingen 2:47 ‘… opdat dagelijks toegedaan worden tot de gemeente die zalig worden’. In later jaren is deze hartelijke aanbeveling verdwenen uit de model-attestatie. Niettemin heeft deze wens het kerkelijk leven in Groningen altijd gekenmerkt.
Voor het ontstaan van de gemeente moeten we terug naar 1937, toen een aantal leden van de Christelijke Gereformeerde Kerken zich bij dit kerkverband minder thuis voelde en behoefte had aan een schriftuurlijke-bevindelijke prediking. Eind 1938 werd de gemeente in oprichting officieel een afdeling van Akkrum. Op 24 november 1948 werd de Gereformeerde Gemeente te Groningen geïnstitueerd door ds. A. Verhagen, zodat we dit jaar het 75-jarig jubileum herdenken. Hieronder worden enkele mijlpalen uit de historie van onze gemeente gememoreerd. (tekst gaat verder onder foto)
In de naoorlogse jaren trad een langzame, maar gestage groei op. De gemeente kwam samen in gehuurde zaalruimten. De kerkelijke twist van 1953 heeft gelukkig niet geleid tot een scheuring. Het eerste beroep werd uitgebracht in 1960 op kand. H. Ligtenberg.
In 1974 kon de gemeente voor het eerst een eigen kerkgebouw betrekken. Het betrof de voormalige gereformeerde ‘Magnalia Dei kerk’ aan het Floresplein. Dankbaarheid overheerst, sommigen vinden het gebouw ‘te mooi’.
In 1985 wordt het 76e beroep uitgebracht, voor de vijfde keer op ds. D. Hakkenberg, die dit beroep met vrijmoedigheid mag aannemen met het Schriftwoord ‘Ook zal het geschieden dat er vissers aan dezelve zullen staan, van Engédi af tot En-eglaïm toe; daar zullen plaatsen zijn tot uitspreiding der netten; hun vis zal naar zijn aard wezen als de vis van de Grote Zee, zeer menigvuldig’ (Ez. 47:10). (tekst gaat verder onder foto)
In 1992 betrekt men de voormalige rooms-katholieke Mariakerk. Het gebouw is een voorbeeld van moderne, monumentale kerkbouw, met veel symboliek. De naam ‘Magnalia Dei’ – de Grote Werken Gods – werd overgenomen van het vorige kerkgebouw.
In 1993 mag ds. M. Golverdingen het beroep naar Groningen aannemen. Na zijn vertrek in 1997 is de gemeente vacant tot 1999, wanneer ds. C.G. Vreugdenhil de herdersstaf opneemt. Hij mag de gemeente dienen tot april 2004. In deze periode bereikt de gemeente de maximale omvang van rond de 340 zielen. Zijn prediking kan gekenschetst worden met het tekstwoord ‘Want ik heb niet voorgenomen iets te weten onder u dan Jezus Christus, en Dien gekruisigd’ (1 Kor. 2:2). (tekst gaat verder onder foto)
In 2013 neemt ds. J.B. Zippro in Groningen de herdersstaf op in de plaats van zijn schoonvader. Hij dient de gemeente tot 2018. Memorabel is zijn uitspraak tijdens een Kerstpreek: ‘Gemeente, hoe krijg ik u toch in die stal, om het wonder van Kerst te aanschouwen?’
Inmiddels is de gemeente alweer meer dan vijf jaar vacant. Het is een voorrecht dat de gemeente na de coronapandemie weer wekelijks samen mag komen en dat Gods woord, hoewel dikwijls via leespreken, mag klinken. Het grote predikantentekort doet zich pijnlijk gevoelen. De laatste jaren heeft zich een tendens van vergrijzing ingezet. Toch past dankbaarheid. De Heere zegene, ook in de toekomst Zijn Woord en het werk in de gemeente, ‘… opdat dagelijks toegedaan worden tot de gemeente die zalig worden’. (tekst gaat verder onder foto)
(Bij het 50-jarig bestaan van de gemeente is, onder redactie van ds. M. Golverdingen het herdenkingsboek geschreven ‘Gereformeerde Gemeente in Stad en lande’ dat het ontstaan en de geschiedenis nauwkeurig weergeeft).
Kerkenraad Groningen
Bron: De Saambinder 23-11-2023