Op 14 december 2022 is het 100 jaar geleden dat de toenmalige Nederduitsch Gereformeerde Gemeente van Nisse werd geïnstitueerd.
De aanhef van het eerste aangelegde notulenboek luidt: ‘De 1e vergadering om met elkaar te spreken om een pand (het koetshuis behorende bij de grote dokterswoning) te kopen, liggende in de gemeente Nisse en hetzelve voor kerkgebouw te laten inrichten, is gehouden den 21 sten januari 1922 te Nisse. Oorzaak dezer vergadering is dat de leden der Nederduitsch Gereformeerde Gemeente van ’s-Gravenpolder die te Nisse en te Heinkenszand en omstreken wonen ten allen tijde ver moeten lopen om hare Godsdienst te kunnen waarnemen’.
Op deze ledenvergadering zijn zestien personen aanwezig, en ook de ouderlingen C. Goud en L. Hoekman uit de gemeente van ’s-Gravenpolder. Er wordt met algemene stemmen besloten om, ‘mocht het den Heere behagen, over te gaan om te Nisse een gemeente te stichten’.
Op de tweede vergadering wordt door de aangestelde bouwcommissie een negatief advies gegeven voor het eerder genoemde pand. Marinus Eckhardt Gzn. en zijn twee zussen Francina en Wilhelmina stellen echter grond ter beschikking voor een nieuw kerkgebouw.
Op 31 juli 1922 heeft de aanbesteding plaats. Aannemer A. Droger te ’s-Heer-Abtskerke zal het kerkgebouw ‘voor zesduizend zeshonderd gulden’ bouwen. Hoewel er nog geen officiële gemeente is, worden op 14 november 1922 tot ouderling gekozen Joh. Hoogerland en tot diaken A. Fierloos. Beide ambtsdragers komen over uit de gemeente van ’s-Gravenpolder, omdat ze in Nisse wonen. (tekst gaat verder onder de foto)
Romeinen 16
Op 14 december 1922 wordt het kerkgebouw in gebruik genomen. In deze dienst spreekt ds. G. van der Garde over Romeinen 16 vers 5: ‘Groet ook de gemeente in hun huis. Groet Epénetus, mijn beminde, die de eersteling is van Achaje in Christus’. Zo is dus in het kleine agrarische dorpje Nisse een zelfstandige Nederduitsch Gereformeerde Gemeente ontstaan.
Na het overlijden van ds. G. van der Garde, op 8 december 1933, zocht de kerkenraad toenadering tot de Gereformeerde Gemeenten. Op 5 januari 1933 vond de eerste vergadering plaats met vertegenwoordigers uit de Gereformeerde Gemeenten. Daarbij waren aanwezig ds. J.D. Barth, ds. M. Hofman en ouderling W. Meijaard. In 1934 ging Nisse officieel over tot de Gereformeerde Gemeenten. (tekst gaat verder onder de foto)
Ledental
Tot de jaren ’80 telde de gemeente zo’n 130 leden en doopleden. Door een tekort aan beschikbare woningen in het dorp en door vergrijzing van de gemeente is het ledental afgenomen tot 47 leden en 32 doopleden.
In honderd jaar is er veel veranderd, maar de Heere is Dezelfde gebleven. Hij is de Getrouwe, de nimmer beschamende Rotsteen. Daarom mag de bediening der verzoening er nog zijn, opdat er levende stenen toegevoegd mogen worden aan het Godsgebouw dat naar Zijn gemaakt bestek in eeuwigheid zal rijzen.
De Heere heeft steeds in de ambten willen voorzien. In Psalm 22 staat: ‘Uit hen zal altijd iemand komen voort, om de nakomers te leren Uw Woord, ende de goedigheid hoog geprezen, van U bewezen’. De eerste twee regels zijn tot hiertoe vervuld, maar van Gods kant ook de laatste regels. Dat geeft hoop voor de toekomst.
In de middagdienst van woensdag 30 november j.l. (dankdag), waarin ds. C.A. van Dieren voorging, werd aandacht geschonken aan het 100-jarig bestaan van de gemeente.
De kerkenraad van Nisse, anno 2022. Van links naar rechts: diaken M. de Witte, ouderling B. van Damme, en de diakenen J. Offermans en P.D. Hoekman. |
Bron: De Saambinder