Gemeente Scherpenzeel bestaat 100 jaar

Home Nieuwsberichten Gemeente Scherpenzeel bestaat 100 jaar

Het was een klein berichtje in dagblad De Amsterdammer, en de redactie wist ook niet precies hoe de vork in de steel zat: ‘Ds. H. Kieviet, predikant der Geref. Gemeente te Veenendaal, heeft de eerste samenkomst geleid van een nieuwe Geref. Gemeente, die te Scherpenzeel is geconstitueerd.’

Het was wel waar wat de krant een eeuw geleden schreef, maar het klonk alsof de eerste samenkomst gelijk ook maar de institueringsdienst was geweest. Inmiddels was het echter bijna zes jaar geleden dat verontruste leden van de Gereformeerde Kerk in Scherpenzeel de eerste dienst van de Gereformeerde Gemeente hadden belegd. Ds. Kieviet ging daarin voor. Dat was op 13 december 1915, in de plaatselijke eierhal. Hij stond toen net drie maanden in Veenendaal.

Ds. Kieviet nam in Scherpenzeel het eerste kerkje in gebruik, op 9 januari 1919. En hij institueerde de gemeente op 29 september 1921. Dat wist De Amsterdammer op 1 november te melden, een maand na dato.

 Drie kerkgebouwen

De eerste kerk stond aan het Tabakspaadje, en daar kwam de gemeente ruim 94 jaar bijeen. Intussen was er nieuwbouw gepleegd (in 1976/1977) en waren er enkele verbouwingen uitgevoerd. Maar de plaats werd ons te eng, zoals weleens werd gezegd. Na een langdurig en soms moeizaam voorbereidingstraject kon op 28 mei 2013 aan de rand van het dorp een nieuwe kerk in gebruik worden genomen, die later Sionkerk is genoemd. Een pastorie ernaast, de kosterswoning er schuin tegenover. Op de plaats van de vorige kerk kwamen huizen te staan.

Foto: J.P. Sinke, Krabbendijke Voorgangers

In de periode 1920-1974 was B. Roest voltijds ouderling. ‘De voorganger’, zoals hij werd genoemd. Ruim twee jaar na zijn overlijden werd voor het eerst een predikant beroepen.

Ds. J. Koster diende Scherpenzeel in de jaren 1985-1988. Ds. F. Mulder kwam als kandidaat in 1995 en bleef tot eind 2002. Ds. A. Verschuure was de derde predikant, aan Scherpenzeel verbonden van 2008 tot 2017.

Na honderd jaar werd het honderdste beroep aangenomen door kandidaat J. Beens uit ’t Harde. Op 2 september is hij in het ambt van dienaar des Woords bevestigd.

 Uitbreiding

De gemeente in de Gelderse Vallei telde na de scheuring van 1953 nog ruim 200 leden. Dat aantal is sindsdien vertienvoudigd. Vanaf de tweede helft van de jaren zestig kwam er steeds meer ‘import’. In de consistoriekamer klonk niet langer alleen het streekdialect, maar soms ook een Friese of Zeeuwse tongval.

In de achterliggende eeuw is de gemeente door 30 ouderlingen en 45 diakenen gediend. De ouderlingen B. Roest en W.J. Kroneman beleefden hun 50-jarig ambtsjubileum.

Aan het honderdjarig bestaan van de gemeente wordt tijdens de morgendienst van zondag 3 oktober aandacht besteed. Bij het 75-jarig bestaan verscheen een jubileumboek. Een vervolg daarop is in voorbereiding.

 Gedenksteen

‘En Ik zal haar wezen, spreekt de HEERE, een vurige Muur rondom; en Ik zal tot Heerlijkheid wezen in het midden van haar’, dat was de kern van de institueringstekst waarbij ds. Kieviet de gemeente in 1921 bepaalde: Zacharia 2:4-7. De verzen 4b en 5 staan op een gedenksteen in de hal van het kerkgebouw vermeld: het is de tekst waarover ds. Verschuure sprak bij de ingebruikname van het huidige bedehuis.

Het waren ook de woorden waarover een gastvoorganger sprak op de eerste zondag in de vacante periode die in oktober 2017 aanbrak, zonder dat de predikant wist welke plaats deze tekst in de geschiedenis van de gemeente had. Een vurige Muur rondom; de Heere heeft dat waargemaakt in de eeuw die voorbijging.

Bron: L Vogelaar, Scherpenzeel

Terug naar overzicht nieuws