‘O God, wij gedenken Uwer weldadigheid, in het midden Uws tempels’, zo spreekt Psalm 48. Van ál Gods weldaden geldt dat wij die niet mogen vergeten, maar veelmeer moeten gedenken. Dat geldt in het bijzonder voor de weldadigheid die God dáár betoont waar de dienst der verzoening plaatsvindt.
Op 2 maart mag de gemeente Den Haag-Scheveningen in verwondering terugzien. Het is 100 jaar geleden dat de Haagse gemeente werd geïnstitueerd. Ook is het ruim 150 jaar geleden dat de gemeente in Scheveningen ontstond en 90 jaar geleden dat deze zich aansloot bij de Gereformeerde Gemeenten.
Toen in 1907 de Gereformeerde Gemeenten ontstonden, was er ook in Den Haag een kruisgemeente. Deze gemeente, die gediend was door ds. C. Pieneman, en waar ds. G.H. Kersten zich in zijn Haagse tijd bij had gevoegd (in de periode dat hij onderwijzer was), ging dat jaar niet mee in de Vereniging, maar volgde ds. L. Boone. Een deel van de leden vond daardoor kerkelijk geen onderdak en kwam als gezelschap bij elkaar. Hierbij voegden zich naderhand leden van ons kerkverband die van elders naar de Hofstad verhuisden. Later ontstond hieruit een Haagse afdeling van de Gereformeerde Gemeente van Leiden.
De eerste dienst (waarin ds. J. Vreugdenhil voorging) vond plaats op 2 augustus 1922. Op 2 maart 1923 werd de gemeente geïnstitueerd tijdens een ledenvergadering onder leiding van ds. W. den Hengst. Men kerkte eerst aan de Assendelftstraat, daarna in een kerkje aan de Zoutkeetsingel. In 1934 kocht men de Bethlehemskerk, ook wel de armenkerk genoemd. In dit kerkgebouw uit 1858 kerkte de gemeente totdat in 1986 op dezelfde plaats de Bethaniëkerk werd gebouwd.
De Saambinder vermeldde op 23 oktober 1986: ‘In historisch opzicht was de oude kerk de ‘armenkerk’ waar vroeger de armen geen plaatsengeld behoefden te betalen en bij de uitgang turf, kolen en brood ontvingen. In geestelijke betekenis moge het de plaats zijn waar ellendigen en armen zich leren kennen om gewassen en gereinigd te worden door het bloed van Jezus Christus’. (tekst gaat verder onder foto)
Het bestaan van de Scheveningse gemeente gaat terug tot 1871. De gemeente van oefenaar A.H. Geerts kreeg op 28 februari 1871 van de overheid toestemming voor het houden van godsdienstoefeningen aan ‘het locaal aan de Korte Houtstraat 11’. Na enige tijd werd een kerkje aan de Havenkade betrokken. In 1921 werd het uit 1892 daterende kerkgebouw aan de Keizerstraat aangekocht.
Aanvankelijk was de gemeente oud gereformeerd, op 9 oktober 1933 besloot men tot aansluiting bij de Gereformeerde Gemeenten.
De gemeenten hebben uit Gods goede hand vaak een predikant ontvangen. De Haagse gemeente is gediend door ds. P. Honkoop, ds. K. de Gier (tweemaal), ds. F. Harinck (Den Haag-Zuid) en ds. J. Driessen. De Scheveningse gemeente werd na haar instituering gediend door ds. J.W. Kersten, ds. A. Elshout (tweemaal), ds. A. Hofman, ds. R. Kattenberg en ds. J.B. Zippro (tweemaal). De (gefuseerde) gemeente is nu reeds veertien jaar vacant. Momenteel is ds. M.L. Dekker aan de gemeente verbonden voor het werk in Israel.
De geschiedenis van de gemeenten in de Hofstad laat zien dat het kerkelijk landschap in enkele decennia erg kan veranderen. Vijftig jaar geleden telde de stad drie gemeenten met samen meer dan 1800 (doop)leden. Er waren toen drie predikanten. Nu is er één vacante gemeente met 240 (doop)leden. Op 1 oktober 2000 voltrok zich de samenvoeging van Centrum en Zuid. Precies zeventien jaar later fuseerde de gemeenten van Scheveningen en ‘s-Gravenhage.
Maar hoeveel er ook veranderde, de bediening der verzoening mag nog steeds van de kansel klinken. Daar wordt het offer van Christus verkondigd waarin al Gods deugden zijn verheerlijkt. Dat is Gods weldadigheid bij uitnemendheid, die ook in de Hofstad wordt gedacht.
Bron: De Saambinder