Woensdag 14 september, na de opening van de Generale Synode door ds. G. Clements (predikant van de roepende kerk Gouda), vond de verkiezing van het moderamen plaats. Het moderamen vormt het bestuur (leiding) van de Synode 2022.
Het moderamen van de Generale Synode bestaat uit zeven personen: één preses (voorzitter), een assessor-preses (vervangend voorzitter), drie scriba's (secretarissen) en twee quaestoren (penningmeesters).
In de huidige Generale Synode zijn de volgende personen verkozen:
Preses: ds. P. Mulder
Assessor-preses: ds. A. Schreuder
Scriba's: 1e ds. J.M.D. de Heer, 2e oud. A. Bregman en 3e ds. H.A. van Zetten
Quaestoren: 1e oud. K.H. de Heer en 2e oud. M. de Geus
De preses heeft tijdens de vergadering een belangrijke taak. Hiervoor wordt altijd een predikant gekozen, want een predikant kreeg het profetische ambt op zijn schouders gelegd. Als voorzitter van de synode zal hij van tijd tot tijd een profetisch getuigenis moeten laten horen. Van de preses wordt wijsheid, voorzichtigheid en tact gevraagd. Hij moet leiding geven, maar niet heersen. Van hem wordt verlangd de discussie in goede banen te leiden.
Soms gaat het over zaken waarbij hij persoonlijk nauw betrokken is, of waarover hij een uitgesproken mening heeft. In zulke gevallen kan de preses de voorzittershamer tijdelijk in handen geven van de assessor. Dan krijgt de assessor-preses even de leiding, zodat de preses zich in de discussie kan mengen.
Sinds een aantal jaren worden de aantekeningen voor de acta niet meer door de scriba’s gemaakt, maar door een niet-afgevaardigde ambtsdrager die speciaal gevraagd is om als notulist aanwezig te zijn. Daardoor hebben de scriba’s meer gelegenheid om aan de gesprekken deel te nemen. Bovendien zijn er nog andere secretariële zaken die door hen moeten worden gedaan, zoals de correspondentie voeren, de verslagen voor De Saambinder schrijven enzovoort.
De zittingsduur van de moderamenleden is beperkt. Formeel zit hun taak erop zodra de Generale Synode wordt gesloten. De Generale Synode kan wel bepaalde taken opdragen aan het moderamen. Een voorbeeld is het opstellen en uitgeven van de acta. Maar het kan ook om andere zaken gaan. Dan treedt het moderamen niet op als besturend college, maar als een orgaan dat opdrachten van de afgelopen synode uitvoert en daarover rapporteert aan de volgende synode.