In memoriam ds. J. Driessen

Home Nieuwsberichten In memoriam ds. J. Driessen

In de nacht van 11 op 12 februari overleed, op de leeftijd van 81 jaar, in het ziekenhuis te Rotterdam onze geliefde medebroeder ds. Jacob Driessen. De Heere nam hem tot Zich na een moeilijke periode van ziekte en zorg.

Jacob Driessen werd geboren op 25 juli 1939 en groeide op in de gemeente van Utrecht. Daar begon het werk des Heeren in zijn hart. Op nog jeugdige leeftijd werd hij gekozen tot diaken. Maar de Heere had iets anders voor hem weggelegd. Krachtig werd hij geroepen tot het predikambt met de woorden uit Markus 6:37: ‘Geeft gij hun te eten’. Er kwam echter een zware beproeving toen zich een ernstige ziekte openbaarde in verband waarmee een hersenoperatie moest plaatsvinden. De Heere wilde in die weg bevestigen dat Hij Zich houdt aan Zijn Woord. Hij mocht herstellen en werd in juni 1969 toegelaten tot de studie aan de Theologische School.

In 1972 mocht ik hem persoonlijk leren kennen. Vele malen reed ik met hem mee van Utrecht naar Rotterdam. We spraken dan over de studie op de Theologische School. Hij zat in het vierde leerjaar en ik in het eerste. We mochten in die tijd niet alleen over de studie spreken, maar ook over het werk Gods in het hart. Toen is er een band gelegd. Telkens als we elkaar later weer ontmoetten, kwamen die herinneringen weer naar boven.

In 1973 werd kandidaat Driessen bevestigd in Oostkapelle. Ds. J.C. Weststrate bevestigde hem met de woorden uit Ezechiël 3:17, terwijl hij ’s avonds zijn intrede deed uit 1 Timotheüs 1:15. Na zijn arbeid in Oostkapelle werd zijn weg geleid naar Moerkapelle. In 1982 werd hij bevestigd in Ridderkerk-Slikkerveer.
Naast het werk in de gemeenten die hij diende, was hij ook op andere terreinen van het kerkelijke leven actief. In 1985 werd hij bevestigd in de gemeente Vlissingen als zendingspredikant. Zijn opdracht was om zendingsarbeid te verrichten in Bophuthatswana, een van de zogenoemde thuislanden in Zuid-Afrika. Hij vestigde zich met vrouw en gezin in Sannieshof. Naast de bediening van Woord en sacramenten werd hij in het bijzonder belast met de opleiding van aanstaande predikanten aan de ‘Sekolo sa Mojadi’. Als zendingsdeputaat, op bezoek in Zuid-Afrika, heb ik meermalen gezien hoezeer hij zich bij die arbeid betrokken wist. Naast het zendingswerk ging hij ook regelmatig voor in de gemeente van Randburg.

Na een zevenjarig verblijf in Afrika werd hij in 1992 bevestigd in de gemeente van Woerden. In 1997 leidde de weg naar Doetinchem. Zijn laatste gemeente in Nederland was ’s-Gravenhage, waar hij diende van 2002 tot 2009. Als emerituspredikant heeft hij nog vele preken mogen houden, totdat zijn aardse arbeid teneinde liep. De Heere Zelf bepaalt hoe lang en waar Zijn knechten dienen. Hijzelf staat voor de wasdom in.

Ook in de brede kring van de gemeenten heeft broeder Driessen veel arbeid mogen verrichten. Het paste helemaal in zijn karakter dat hij daarin bijzonder nauwgezet was. Zonder volledig te zijn, noem ik dat hij jarenlang lid en voorzitter was van het bestuur van de Jeugdbond. Als secretaris van het zendingsdeputaatschap was hij betrokken bij het werk in Irian Jaya, Zuid-Afrika en Ecuador. In het verband van de zending mochten we nauw met elkaar omgaan.

De Heere heeft tot onze broeder gezegd: ‘Het is genoeg’. Nu is hij daar waar geen zonde meer is, maar waar God in Christus alles en in allen is. Hij besefte dat zijn werk vol gebrek was en dat hij steeds weer was aangewezen op het bloed van Christus. Het was zijn diepste verlangen om de heerlijkheid van Christus te prediken tegen de donkere achtergrond van ’s mensen radicale verlorenheid.
De Heere moge zijn vrouw genadig gedenken met de kinderen en allen die hem lief waren. Zijn vrouw heeft hem altijd terzijde willen staan in de arbeid. Zij moet haar man missen, maar de Heere blijft Dezelfde. Dat moge haar tot troost zijn.

AUTEUR: DS. J.J. VAN ECKEVELD

Bron: De Saambinder, donderdag 18-02-2021

Terug naar overzicht nieuws