‘Schrijf!’ Zo rond de jaarwisseling nemen de kroniekschrijvers de pen ter hand. En wij allemaal blikken terug en richten onze gedachten naar de toekomst. Zo staat het ook aan het begin van het openbaringboek.
Johannes moet schrijven ‘hetgeen gij gezien hebt, en hetgeen is, en hetgeen geschieden zal na dezen’ (Openb. 1:19). Hij kreeg zijn opdracht van Christus in eigen Persoon. Ons jaaroverzicht is van andere orde. Maar het jaar 2024 staat wel in dit teken.
Schrijven was heel vroeger een ambacht. Wie kon schrijven, had alleen daardoor al een positie zoals een notaris in onze tijd die heeft. Van oude geschiedschrijvers is bekend dat ze zich inspanden voor waarheidsgetrouwe beschrijvingen. Vandaag de dag kan iedereen schrijven. En met de camera op onze telefoon leggen we spontaan vast wat er gebeurt.
Het nieuws ligt op straat. De media maken zichzelf groot. Niemand wil nepnieuws. Maar iedereen zet zijn eigen visie op een voetstuk. Iedereen leeft in zijn eigen bubbel. Zo noemen we dat vandaag. En dit verschijnsel is in 2024 weer behoorlijk toegenomen; ook bij u en mij. Degenen die ons het nieuws brengen, vormen hierop geen uitzondering. Computersystemen rekenen uit wat we op ons beeldscherm krijgen. Nieuwe digitale programma’s scharrelen in razend tempo de antwoorden op onze vragen bij elkaar. De mens raakt al meer verstrikt in het wijde web. Onze menselijke waarheid is gehuld in de duisternis van de zondeval in Genesis 3. Wie bekommert zich om het licht van Christus’ openbaring?
Johannes, de schrijver van het openbaringboek, was juist aan Jezus’ voeten gevallen. Als dood – want wie zal bestaan als Hij verschijnt? Dit vallen was een genade-val. Hierin spreekt diepe vernedering voor God. Hij is heilig; ik ben een schuldig en onverbeterlijk zondaar. Johannes kende Jezus. Heeft ook u Zijn verschijning lief gekregen? In ootmoed is het ware christenleven getekend. Hoe walgelijk is onze zelfvoldaanheid voor God en mensen; diepgeworteld en hoog opgeschoten. Het is de grootste hindernis voor het christendom van vandaag. Hoe nodig is het dat we leren sterven aan alles wat geen God en geen Christus is. Werkelijk, u kunt niet beter doen dan diep te buigen voor Hem.
Met Christus’ verschijning staat of valt het hele wereldgebeuren. Zonder Kerst en Pasen was al het geschapene reeds lang vergaan. Maar nu: Jezus’ wederkomst dient zich aan. In deze feiten heiligt God de tijd voor de eeuwigheid. Christus gaat Zijn bruid aan Zijn Vader voorstellen. Van noodzaak en nut van deze heilsfeiten had Johannes iets geleerd. U ook? Johannes zag Hem nu reeds. O wonderlijk en heerlijk heilgeheim. Jezus’ komst is het die mijn heil volmaakt! Is het jaar 2024 zo voor u geheiligd voor Gods aangezicht?
Johannes moest gaan schrijven. Maar wie als dood op de grond ligt, kan niet schrijven. Die heeft geen zicht op de tijd. Hij ziet geen wenkend licht van eeuwigheid. Eerst legde Jezus op Johannes Zijn hand, Zijn rechterhand. Hij Die is, Die was en Die komen zal nam dit bevend mensenkind voor Zijn rekening. Wat een wonder om zo te mogen delen in Christus’ gerechtigheid en opstandingskracht. Zijn Geest onderrichtte Johannes tot een vaardig tekenaar van tijd en toekomst. Zo klonk de opdracht: ‘Schrijf!’
IN MEMORIAM
Op 7 augustus overleed ds. J. Schipper in de leeftijd van 77 jaar. De eerste woorden op zijn rouwbericht waren: ‘Komt herwaarts tot Mij, allen die vermoeid en belast zijt, en Ik zal u rust geven’. Ds. H.A. van Zetten schreef in De Saambinder een In Memoriam aan de hand van de woorden ‘Lazarus, onze vriend slaapt'. Ds. Schipper diende de gemeenten van 's-Gravenpolder, Dirksland en Leerdam. Op 1 maart 2018 ging hij met emeritaat.
Op 8 oktober overleed ds. A. Moerkerken. Hij was 77 jaar geworden. Ds. G.J. van Aalst schreef in het In Memoriam in De Saambinder: ‘Zijn overlijden mocht – door Gods genade in Christus Jezus – zijn als het sterven van Lazarus. Hij werd over het lijden heen gedragen in Abrahams schoot'. Ds. Moerkerken had Nieuw-Beijerland, Gouda en Capelle aan den IJssel-West gediend. Vele jaren was hij rector van de Theologische School. (tekst gaat verder onder de foto)
In het gezin van ds. A. Schreuder kwam op dinsdag 23 januari een zeer groot verdriet. Bij een bedrijfsongeval kwam zoon Cees Schreuder (44) om het leven, zijn vrouw en drie kinderen in groot gemis achterlatend. Mocht de God aller genade onze broeder met zijn gezin bijzonder willen troosten en kracht geven om dit grote verlies te kunnen dragen.
PASTORIEZORGEN
Het afgelopen jaar waren vele zorgen in een aantal pastorieën. Niet iedereen waardeert het om in een jaaroverzicht als dit genoemd te worden, daarom een paar summiere mededelingen over ‘pastoriezorgen'. Mocht de God aller genade een ieder in het zijne willen gedenken.
In januari verbleef ds. C. van Krimpen enige tijd in het ziekenhuis als gevolg van een hartinfarct. De Heere wilde nog sparen en dragen. Hij mag zijn werk in de grote gemeente van Yerseke weer geheel waarnemen.
Ds. C.J. Meeuse moest in februari worden opgenomen als gevolg van een longontsteking en een hartinfarct. Vijf weken later mocht hij naar huis. In De Saambinder van 11 april schreef hij: ‘Als een wonder van Gods zorg heb ik weer in een dienst mogen voorgaan en in afhankelijkheid van Zijn hulp hoop ik – zo de Heere wil en we leven zullen – op de zondag weer te mogen preken'. Dat laatste heeft de Heere tot op de dag van vandaag willen geven.
Ds. D.W. Tuinier berichtte in De Saambinder van 12 december over zijn ziekte ALS. Hij moet ervaren dat de krachten afnemen. Wel is hij nog in staat om de zondagochtenden in zijn eigen gemeente voor te gaan, maar de ziekte schrijdt voort en de zorgen zijn groot. De God van Jakob doe in gunstrijk welbehagen, uit Sions tempelzalen, over hem Zijn zegen nederdalen.
De echtgenote van ds. M. Joosse ontving een ernstige boodschap. Bij haar was eierstokkanker vastgesteld met uitzaaiingen op verschillende plaatsen. De kuren die ze ondergaat, mochten aanslaan. Op 11 december volgde een operatie in Gent. Die mocht goed verlopen. De Heere ontferme Zich over haar, onze broeder en het gezin.
Ds. R. Kattenberg moest de laatste maanden van het jaar enkele malen worden opgenomen in het ziekenhuis te Ede. De kerkenraad te Arnhem, die trouw voor haar oud-herder en leraar zorgt, liet in De Saambinder van 12 december weten: ‘Laten we onze oud-herder, die zijn krachten heeft gegeven in dienst van God, en de gemeenten heeft mogen dienen, ook gedenken in onze gebeden’.
Rond ds. J.J. van Eckeveld is het stil geworden. De ziekte Multiple Sclerose gaat voort. In de afgelopen jaren is daar Alzheimer bij gekomen. Ook deze ziekte werkt gaandeweg door en heeft grote invloed op het functioneren. Mocht de God van Jakob hem en zijn vrouw en kinderen goed en nabij willen zijn.
Er zijn ook andere emeritus-predikanten die niet meer voor kunnen gaan, die te maken hebben met afnemende vermogens en die ervaren moeten dat de ouderdom moeite en zorg met zich mee brengt. Mocht de Heere willen betonen van een ieder af te weten, voor tijd en eeuwigheid.
EMERITAAT EN JUBILEA
Ds. G.J.N. Moens ging op 18 oktober met emeritaat.
In april herdacht ds. C.G. Vreugdenhil dat hij 50 jaar geleden bevestigd werd als predikant.
In april was ds. L. Blok 55 jaar predikant.
In augustus herdacht ds. H. Hofman dat hij 25 jaar predikant was.
Ds. A. Moerkerken was in september 50 jaar predikant.
Ds. A.B. van der Heiden was in september 45 jaar predikant.
(tekst gaat verder onder de foto)
Het diaconaal gastenhuis De Oase in Ouddorp herdacht in april het tienjarig bestaan. In die jaren zijn er 900 gasten ontvangen.
Op 7 maart herdacht de gemeente te Arnhem het 75-jarig bestaan.
Op 21 april herdacht Enschede het 75-jarig bestaan.
Op 24 april herdacht Deventer het 60-jarig bestaan.
Op 27 april herdacht de gemeente in Enter het 75-jarig bestaan.
Op 30 juli herdacht 's-Gravenpolder het 100-jarig bestaan.
Op 28 augustus herdacht de gemeente in Goes het 150-jarig bestaan.
(tekst gaat verder onder de foto)
BEROEPINGSWERK
Ds. G. Clements nam het beroep aan naar Benthuizen.
Ds. J. IJsselstein nam in mei het beroep van Woerden aan.
Kandidaat R.T. Michielse ging naar Sliedrecht, kandidaat J. Janse naar Terwolde-De Vecht en kandidaat J.C. Kriekaart naar Hardinxveld-Giessendam.
Ds. K. Boeder nam het beroep aan naar de gemeente te Ermelo.
Ds. P.G. Heijkamp nam het beroep aan naar Doetinchem.
(tekst gaat verder onder de foto; van ds. P.G. Heijkamp is geen foto beschikbaar)
CURATORIUM
Het curatorium vond vrijmoedigheid om twee mannen toe te laten tot de opleiding aan de Theologische School: G.J. van den Ende uit Borssele en S. de Vries uit Krimpen aan den IJssel. Ds. G. van Manen, secretaris van het curatorium, schreef in De Saambinder van 6 juni: ‘We mogen opmerken dat de Heere nog bemoeienissen met onze gemeenten maken wil. Geve Hij ons een verbroken en erkentelijk hart om Hem in waarheid te erkennen'. (tekst gaat verder onder de foto)
ZENDING
Het afgelopen jaar besloot Zending Gereformeerde Gemeenten tot uitbreiding van het werk naar twee nieuwe zendingsvelden: Senegal en Japan.
In januari is vanuit Krabbendijke het echtpaar A. de Pater uitgezonden naar Albanië. De Pater is daar theologisch docent/toeruster. In Ecuador is op zondag 7 april de gemeente Buenas Nuevas in de stad Portoviejo geïnstitueerd. Drie ambtsdragers werden bevestigd en vormen nu de kerkenraad. In de zomer werd bekend dat ZGG het werk in Ecuador gaat uitbreiden naar de stad Cuenca.
Klajdi Prenga is begonnen als evangelisatiemedewerker in Albanië. Verschillende nieuwe zendingswerkers zijn benoemd: Wouter van Blitterswijk (evangelist Guinee), Jacobina van Hoef (zendingswerker Guinee), Jan-Kees Kooijman (zendingswerker Japan) en Mariska Kaan (vrouwen- en jeugdwerker Albanië).
Op het zendingsbureau hebben ook benoemingen plaatsgevonden. Robbert Boot is voorlichter geworden, Gert Guiljam begeleider van zendingswerkers en Jonard Roukens werd benoemd als theoloog-toeruster.
Fennie Haase is gerepatrieerd na jarenlange zendingsdienst in Guinee en familie Van Luik keerde terug uit Ecuador. Ook in gesloten gebieden zijn wisselingen geweest: nieuwe werkers zijn benoemd, andere werkers zijn gerepatrieerd.
EVANGELISATIE
De classis Dordrecht benoemde - in overleg met het Deputaatschap voor Evangelisatie - per 1 april J.M. Walhout uit Twello als evangelist voor het inloopcentrum in Breda.
Ook in nauwe samenwerking met EVGG benoemde de gemeente van Doetinchem F.M. van Grol uit Klarenbeek per 1 april tot evangelist (op parttime basis) voor de stad Doetinchem.
Evangelist H.J. van den Boogaart herdacht dat hij 25 jaar geleden met zijn werk in Tilburg begon. In 1991 begon hij als evangelist in Emmen. (tekst gaat verder onder de foto)
Ter ondersteuning van het werk in de gemeenten werden mevrouw D. van Horssen-Meijer (Dordrecht) en de heer E. de Weerd (Nunspeet) aangesteld als evangelisatieconsulent (parttime).
ISRAËL
Het Deputaatschap voor Israël kon begin dit jaar diaken Ari ben Dayan benoemen in de vacature die in de gemeente Nechama in Nof Hagalil (Nazareth) was ontstaan door de terugkeer van ds. M.L. Dekker. Ari ben Dayan werd ook toegelaten om bevestigd te worden in het ambt van predikant, specifiek voor de gemeente van Nechama. In oktober werd hij bevestigd tot predikant. De familie ds. Dekker kwam half december in Nederland aan. (tekst gaat verder onder de foto)
GEBOUWEN
De gemeente te Nunspeet nam nam in maart nieuwe zalen in gebruik. Het bijbehorende parkeerterrein was al eerder gereed gekomen.
Na veertien maanden elders te hebben gekerkt kwam de gemeente te Kootwijkerbroek op zondag 16 juni voor het eerst samen in het vernieuwde kerkgebouw aan de Kosterijweg.
Op 28 juni nam de gemeente van Nieuwdorp haar nieuwe kerkgebouw in gebruik: Pniëlkerk. De kerk heeft 335 zitplaatsen.
De gemeente in Wierden nam afscheid van het kerkgebouw aan de Vriezenveenseweg. In juli nam de gemeente de Aa-kerk in Aadorp in gebruik. De naam van de gemeente is sindsdien Wierden-Aadorp.
Eind augustus nam de gemeente in Yerseke haar nieuwe kerkgebouw aan de Steeweg in gebruik. De kerk heeft 2000 zitplaatsen waarvan 400 op de galerij.
De afgelopen maanden is het interieur van de kerk in Gorinchem opgeknapt. Naar verwachting zijn de werkzaamheden in februari klaar.
De gemeente in Amersfoort heeft haar kerkgebouw de afgelopen maanden duurzamer gemaakt.
Op 11 oktober sloeg ds. D. de Wit de eerste paal voor het nieuwe kerkgebouw te Kesteren. De kerk krijgt 1500 zitplaatsen, met een mogelijkheid tot uitbreiding naar 1750 op de galerij. Het is de bedoeling dat het kerkgebouw in het voorjaar van 2026 klaar is.
De gemeente te Zoetermeer heeft haar Vredekerk verkocht aan een projectontwikkelaar. De eerder aangekochte Pelgrimskerk wordt het nieuwe onderkomen, maar krijgt eerst een opknapbeurt. Halverweg 2026 hoopt de gemeente te kunnen verhuizen.
Het afgelopen jaar is in Kampen de Poortkerk geheel gerenoveerd, verduurzaamd en opnieuw ingericht. Het zalencomplex achter het kerkgebouw is vernieuwd en vergroot.
Het afgelopen jaar heeft in Zwijndrecht in het kader van de verduurzaming van het kerkgebouw een grondige interne verbouwing plaatsgevonden. Tijdens de verbouwing kon de gemeente gebruikmaken van het kerkgebouw van Hendrik-Ido-Ambacht.
Zeven gouden kandelaren
Zo probeerden we sommige gebeurtenissen van 2024 wat samen te vatten. In alles wat Johannes zag, zag Hij Christus in het midden. Hij zag Hem in het midden van zeven gouden kandelaren. En hij zag zeven sterren in Zijn rechterhand. Wat er ook gebeurt, Christus bedient Zijn ambtsdragers en houdt Zijn Kerk in stand. Ziet u het ook? Dit geloof is de vaste grond van Christus’ Kerk op aarde. Hij Zelf werkt en onderhoudt dit – tot de laatste dag.
‘De verborgenheid der zeven sterren, die gij gezien hebt in Mijn rechterhand, en de zeven gouden kandelaren. De zeven sterren zijn de engelen der zeven gemeenten; en de zeven kandelaren die gij gezien hebt, zijn de zeven gemeenten’ (Openb. 1:20).
ds. G.W.S. Mulder, Ridderkerk
Bron: De Saambinder 27-12-2024