Kerkelijk jaaroverzicht 2021

Home Nieuwsberichten Kerkelijk jaaroverzicht 2021

‘… en geve u vrede’. Met deze wens begonnen we op 7 januari in De Saambinder het jaar 2021. ‘De Heere zegene ulieden, en geve u vrede’. We waren verlegen om Zijn zegen. En we zijn nog steeds verlegen om de zegen, waaraan alles gelegen is en die alle verstand te boven gaat.

We kunnen die zegen nog steeds niet missen, nu dit bange jaar ten einde loopt, nu de schaduwen vallen over de laatste dagen van december.
Het aantal zorgelijke thema’s was dit jaar bijzonder groot. We zijn erdoor overspoeld, door het hoge water in het zuiden, door moorden op individuen op klaarlichte dag, zomaar op straat: in wat voor wereld leven we? Er zijn bange vragen te stellen over klimaat en duurzaamheid, over het zuchten van deze leeggeplunderde aarde, alsof ze uitgeput is en in barensnood verkeert, terwijl het einde toch nabij zal zijn. IJsbergen schijnen af te brokkelen waardoor het zeewaterpeil stijgt. In Nigeria werden christenen overvallen en uitgemoord. Fulanistrijders zaaiden daar dood en verderf. Er waren meer dan 130 doden en heel veel gewonden te betreuren. Wereldwijd nemen de vervolgingen toe. Het verdriet in Afghanistan en Haïti is niet meer te overzien en in ons eigen Den Haag probeert de politiek na maanden vol geheibel het stuur weer in handen te nemen.
In het kerkelijk leven werden ook vragen gesteld, bij voorbeeld over het nut of het onnut van de Afscheiding. Veel kerken zochten elkaar, werkelijk met de beste bedoelingen, maar konden elkaar toch ook weer niet goed vinden, om welke reden dan ook. Het christendom in Nederland verkeert meer en meer in een minderheid. De recente ontwikkelingen rond de vrijheid van onderwijs zijn buitengewoon zorgelijk. De vrijheid van onderwijs, artikel 23 van de Grondwet, staat opeens ter discussie. De dag van morgen is onzeker en de toekomst is bang.   

De roepstemmen van de hemel naar de aarde waren in 2021 niet mis te verstaan. Vanuit de hemel zijn er klaagliederen gezongen en er is indringend op de fluit gespeeld. Maar er is in Nederland niet geweend en niet gedanst. Terwijl de oordelen over de wereld gaan - wat dreigt ook dát al een versleten term te worden - was het land druk met de dingen van beneden, met zaken als hout, hooi en stoppelen. Samen zouden we corona er heus wel onder krijgen. Niet dus. Want alleen God regeert en Hij gaat Zijn eigen koninklijke gang. Nog steeds is er terecht vrees en bezorgdheid. Opnieuw zijn er beperkingen. Veel ondernemers hebben het zwaar, ook onder ons. Het ongeduld in de samenleving zwelt aan, ook onder ons. Het land is verdeeld over wat er nu wel of niet verstandig is. Lontjes worden griezelig kort. De burcht Susan is in verwarring, terwijl de aarde al meer dan vervuld was met wrevel.

De vragen buitelen in ongekend hoog tempo over elkaar heen. De antwoorden lijken meer en meer te verstommen. De volken bedenken steeds meer ijdelheid. Drift beheerst het woedend heidendom en rebellie heeft het hart van de volkeren ingenomen. De koningen der aarde durven te twisten met de macht van de God van hemel en aarde. Nietig stof en as staat op tegen Hem, Die Zijn stoel op sterren sticht en grondvest op de wolken.

Maar, misschien hadden we dit jaar wel heel andere vragen: Ben ik een hij, of een zij, of misschien een X? Zou de wereld wel echt in zeven dagen geschapen zijn, of heeft alles zich door evolutie ontwikkeld? Zou het wel waar zijn wat in de Bijbel staat? Zou het wel waar zijn wat er staat: ‘Man en vrouw schiep Hij hen?’ Zeg nageslacht van Eva, is het ook dat God gezegd heeft…, zo vraagt de verzoeker brutaler.  
Getuigen wij, u, jij en ik, daartegenover van Hem Die alles regeert en Die alle macht heeft in de hemel en op de aarde, over Hem Die is en Die was en Die komen zal? Die verschijnen zal  op de wolken des hemels, als straks aan de hemel gezien zal worden het teken van de Zoon des mensen.

Hoe nietig is de mens, ondanks onze grote mond. En voort wentelen de eeuwen, zei ooit dr. J.H. Bavinck in zijn ”Gedachten over het boek der Openbaring van Johannes”.  Hoewel, nog eeuwen? Zijn het inmiddels misschien nog jaren, of nog maar maanden, weken? ‘Heere Jezus, ja, kom haastiglijk’, zo bidt de levende Kerk. Als zij tenminste op haar plaats is en als het geloof in oefening is.
Het gebed mocht wel meer onder ons verlevendigd worden: ‘Regeer ons alzo door Uw Woord en Uw Geest, dat wij ons hoe langer hoe meer aan U onderwerpen; bewaar en vermeerder Uw Kerk, verstoor de werken des duivels en alle heerschappij, welke zich tegen U verheft, mitsgaders alle boze raadslagen, die tegen Uw heilig Woord bedacht worden; totdat de volkomenheid Uws rijks kome, waarin Gij alles zult zijn in allen’.

Opeens stond er in het voorjaar een klein bericht in de krant. Het viel nauwelijks op. Er is ook nauwelijks over gepraat: ‘Coronacrisis zorgt voor meer gedachten over levenseinde (RD, 22 mei). Mensen die altijd huid voor huid gaven voor het leven, waren dit jaar opeens meer gaan nadenken over het levenseinde. Ze waren zich meer bewust geworden van hun eigen sterfelijkheid. En heel frappant, het bleken vooral de jongeren te zijn die zulke vragen stelden. En het bericht meldde tot besluit ook nog: meer mensen dan vijf jaar geleden geloven dat er ‘meer is na de dood’.
‘Gedenkt te sterven’.

IN MEMORIAM

Op 12 februari van het afgelopen jaar overleed op de leeftijd van 81 jaar ds. J. Driessen. In het In Memoriam in De Saambinder schreef ds. J.J. van Eckeveld: ‘De Heere heeft tot onze broeder gezegd: ‘Het is genoeg’. Nu is hij daar waar geen zonde meer is, maar waar God in Christus alles en in allen is’.
Op 12 juni overleed in Lynden (VS) mevrouw G. Hegeman-van Wingerden, weduwe van wijlen ds. C. Hegeman.
De Gereja Jemaat Reformasi di Papua meldde het overlijden van ds. M. Nekwek op 6 augustus. Ds. Nekwek behoorde tot de eerste generatie predikanten van onze zusterkerk op Papoea en heeft veel voor het kerkverband betekend. Hij werd maar 56 jaar oud.
Op 2 september overleed in Grand Rapids (VS) mevrouw E.P. den Boer-Polman, weduwe van ds. A.M. den Boer.
Op 9 september kwam in verpleeghuis Salem te Ridderkerk een einde aan de lange pelgrimstocht van ds. J. Mijnders (100). Velen binnen en buiten ons kerkverband voelden zich aan hem verbonden. Voor hen was zijn heengaan verlies, voor hemzelf was het eeuwige winst.
Op 23 september overleed mevrouw D. van Stuijvenberg-Vos. Zij was de weduwe van ds. Th. van Stuijvenberg.
Op 26 september overleed ds. M.J. van Gelder in de leeftijd van 82 jaar. Hij mocht ingaan in de vreugde zijns Heeren. Zijn schoonzoon, ds. A.T. Huijser, besloot zijn In Memoriam in De Saambinder met: ‘De knechten verdwijnen, maar de Meester blijft’.
Op 11 november overleed mevrouw H. Driessen-van Liere, de weduwe van ds. J. Driessen. Beiden ging dit jaar de weg van alle vlees.
Mocht de God aller genade allen die zijn in rouw en verdriet Zijn genadige ondersteuning verlenen. Zeker ook die dienden in verschillende ambten en taken. Die in stilte veel voor de gemeente(n) betekenden.  

PASTORIEZORGEN
In de eerste aflevering van De Saambinder van 2021 moesten we al melding maken van toenemende zorgen over de gezondheidstoestand van ds. C. Neele. Ondanks diepe wegen mocht hij toch, zo schreef de kerkenraad van Poortugaal in De Saambinder, roemen in het kruis.
Ds. M.T. Al-Chalabi had in het voorjaar te kampen met verschillende gezondheidsklachten, waardoor hij op de zondagen maar éénmaal kon voorgaan. Net nadat hij weer in staat was om tweemaal voor te gaan, werd hij getroffen door ontstekingen, onder meer aan het evenwichtsorgaan. Hij moest worden opgenomen in het ziekenhuis, waar aangezichtsverlamming werd vastgesteld.    
Op 29 mei werd emeritus predikant ds. A. Vermeij getroffen door een hersenbloeding. Hij moest worden opgenomen in een reactiveringscentrum in Harderwijk. In De Saambinder van 15 juli liet hij weten dat de Heere goed voor hem was. Inmiddels mag ds. Vermeij gelukkig weer thuis zijn.

Ds. J. IJsselstein en zijn vrouw werden in juni voor de tweede maal ziek door besmetting met het coronavirus. Ds. IJsselstein kon enige tijd niet voorgaan.
Ds. D.W. Tuinier moest vanwege hartproblemen op voorschrift van de artsen enkele weken rust houden.
Verschillende predikanten hadden te kampen met de gevolgen van het coronavirus. De predikant van Opheusden, ds. W. Mouw, moest daardoor in november worden opgenomen op de intensive care. Inmiddels is zijn situatie stabiel. Hij zal echter nog geruime tijd nodig hebben om weer aan te sterken.

BEROEPINGSWERK
Ds. J. IJsselstein werd op 3 maart bevestigd tot predikant in Kapelle-Biezelinge.
Ds. P. Mulder ging van Tricht-Geldermalsen naar Leiderdorp. Op 13 januari werd ds. S. Maljaars bevestigd in ’s-Gravenpolder.
Ds. A. Verschuure te Capelle aan den IJssel-Middelwatering nam het beroep aan naar Genemuiden.
Ds. A.T. Vergunst werd op 11 april officieel bevestigd tot predikant van Carterton (Nieuw-Zeeland), die hij ook al van 2000 tot 2013 diende.
Ds. C. van Ruitenburg nam na acht jaar afscheid van zijn eerste gemeente, Krimpen aan den IJssel. Op 13 juli vond zijn intrede plaats in Tholen.
Ds. H. Brons ging van Vlaardingen, zijn eerste gemeente, naar Moerkapelle. Daar deed hij op 1 september intrede.  
Ds. G. Hoogerland nam in oktober een beroep aan naar Kruiningen. De beproefde gemeente die hij ook al van 2007 tot 2012 diende. Hij hoopt daar op 12 januari intrede te doen.
In december nam ds. M. Joosse te Ede het beroep aan naar Barendrecht. De Heere dacht nog aan de ‘lege’ classis Rotterdam. Al deze dienaren van het Goddelijke Woord wordt het ‘bevestigd en geschraagd worden’ van de hemel toegebeden.    

CURATORIUM
In mei mocht het curatorium twee personen toelaten tot de opleiding tot dienaar van het Goddelijke Woord: W. de Jong uit Kootwijkerbroek en J. Kroon uit Doornspijk.
Enkele weken later konden drie kandidaten voor de gemeenten beroepbaar worden gesteld: J. Beens uit ’t Harde, L. van der Kuijl uit Hendrik-Ido-Ambacht en P.J. de Raaf uit Rotterdam. Kandidaat Beens ging naar Scherpenzeel (hij werd daar bevestigd op 2 september door ds. A. Schot), kandidaat Van der Kuijl naar Waarde (hij werd bevestigd op 15 september door zijn schoonvader, ds. Joosse) en kandidaat De Raaf naar Boskoop (hij werd bevestigd op 8 september door ds. G. Clements). Hun eerste gemeente zij voor alle drie een oefenschool.

ZENDING EN EVANGELISATIE

Zending Gereformeerde Gemeenten (ZGG) benoemde dit jaar vier nieuwe zendingswerkers, te weten Mariëlle Heidekamp uit Zoetermeer voor Guinee, Wyneke van Horssen uit Rotterdam voor Cambodja, Peter Hout uit Elspeet voor Albanië en een werker voor het Midden-Oosten. Peter Fris, die uitgezonden was als evangelist naar Quevedo in Ecuador, beëindigde zijn dienstverband bij ZGG. In Albanië werden twee lokale evangelisten benoemd, Klement Rizallaraj en Feliks Muhameti.

Op 12 juni kon in Scheveningen het christelijk ontmoetingscentrum Het Kompas worden geopend. De Eben-Haëzerkerk van de voormalige Gereformeerde Gemeente van Scheveningen was daarvoor grondig verbouwd.
Dit jaar openden enkele gemeenten een ontmoetingsplek, zoals in Kampen waar inloophuis De Haven in gebruik werd genomen. In Ede werd inloop/kringloop ’t Spoorhuis in gebruik  genomen. God zegene het evangelisatiewerk, waar dan ook.   

JUBILEA
Op 23 januari herdacht de gemeente van Ooltgensplaat dat het 75 jaar geleden was dat de gemeente werd geïnstitueerd.
In Opperdoes werd op 29 januari herdacht dat de gemeente 75 jaar deel uitmaakt van het kerkverband.
De gemeente van Scherpenzeel bestond op 29 september 100 jaar.
De gemeente in Veen herdacht op 5 mei dat ze 100 jaar deel uitmaakte van ons kerkverband.
Het jongerenblad Daniël verscheen voor het eerst in 1946 en bestond dit jaar dus 75 jaar. Een mijlpaal waarover we ons verblijden.

In een herdenkingsdienst op 20 februari stond ds. C. Sonnevelt stil bij het feit dat hij 40 jaar geleden werd bevestigd tot predikant.
Ds. A. Schreuder herdacht op zondag 29 augustus dat hij 25 jaar predikant was.
Ds. G.J.N. Moens mocht op zondag 5 september het 25-jarig predikantenjubileum gedenken.
Ds. J.J. van Eckeveld herdacht dat hij op 8 september 1976 (45 jaar geleden) bevestigd werd tot predikant te Zeist. Ds. Van Eckeveld heeft inmiddels het besluit moeten nemen dat op Tweede Kerstdag een einde gekomen is aan zijn actieve dienst binnen de gemeenten.
Ds. W.J. Karels stond op zondag 12 september stil bij zijn 25-jarig ambtsjubileum.
Ds. J.W. Verweij herdacht op 15 september in Yerseke dat hij 50 jaar predikant was.
Ds. J.S. van der Net mocht op 22 september herdenken dat hij 45 jaar geleden in Utrecht werd bevestigd tot predikant.

AFDELING IN KESTEREN
Op zaterdag 2 oktober vond onder verantwoordelijkheid van de moedergemeente Opheusden de opening plaats van de afdeling in Kesteren. Ds. W. Mouw sprak in die dienst over Psalm 90:16 en 17. Ds. F. Mulder sprak de nieuwe afdeling toe vanuit Jesaja 53:10b. Deze afdeling ontstond vanwege ruimtegebrek in de groeiende gemeenten Rhenen en Opheusden. De zondagse diensten worden vooralsnog gehouden in de kerk te Opheusden. De afdeling Kesteren telt inmiddels ruim 1150 (doop)leden.

GEBOUWEN
In verband met de aanstaande bouw van een nieuwe kerk, komt de gemeente te Veen op dit moment samen in een daarvoor geschikt gemaakte bedrijfshal. De aanbesteding voor de nieuwbouw heeft recent plaatsgevonden. De bouw start in mei 2022 en zal naar verwachting een jaar duren.

De gemeente in Berkenwoude nam op 30 september een nieuwe kerk in gebruik: De Fontein. Het vorige kerkgebouw, uit 1969, was te klein geworden voor de groeiende gemeente. Bij de ingebruikneming sprak de consulent, ds. G. Clements, over Johannes 4 vers 14b: een fontein van water, springende tot in het eeuwige leven

In Beekbergen werd op 20 maart de nieuwe Eben-Haëzerkerk in gebruik genomen. Ds. A. Schreuder hield een meditatie over 1 Samuël 7 vers 12. De kerk is verrezen op de plaats van het oude gebouw. De gemeente beschikt nu ook over een afzonderlijk zalencentrum, De Akker.

De gemeente van Ridderkerk is bezig haar kerkgebouw te renoveren, waarbij ook het ventilatiesysteem wordt vernieuwd. Volgend jaar worden de kerkzaal, de hal, de consistorie en de zalen gerenoveerd.

De gemeente in Barneveld-Zuid heeft de afgelopen maanden haar Adullamkerk verbouwd en uitgebreid met een galerij. Dat was nodig in verband met de groei van de gemeente. Bij het ontstaan in 2009 telde de gemeente 1100 leden, dat zijn er nu 2050.

De wacht betrekken

Nog een enkele dag en het jaar 2021 moet worden bijgeschreven in de geschiedenis. Mocht de grote Koning van de Kerk in deze tijd van zielsverzoeking en van strijd over de gemeenten de wacht betrekken. Want het is alom zo duidelijk: ‘De rivieren verheffen zich, o HEERE, de rivieren verheffen haar bruisen’. Dat echter tevens de troost zou mogen blijken van het slot van Psalm 93: ‘Doch de HEERE in de hoogte is geweldiger dan het bruisen van grote wateren, dan de geweldige baren der zee. Uw getuigenissen zijn zeer getrouw; de heiligheid is Uwen huize sierlijk, HEERE, tot lange dagen’. De Heere zegene ons zo uit Zijn getrouwe Getuigenissen en in het huis des Heeren.

Met toestemming overgenomen uit De Saambinder (30-12-2021)

Terug naar overzicht nieuws