Toelichting
De Gereformeerde Gemeenten, zijnde een kerkverband waarin ruim 155 plaatselijke gemeenten met een totaal
ledental van ruim 105.000 kerkelijk samenleven, weten zich geroepen om in de maatschappij waarvan zij deel
uitmaken hun taak als kerk, zoals deze in Gods Woord is geopenbaard, getrouw uit te oefenen. Zij hebben als
grondslag het onfeilbare Woord van God en de daarop gegronde Drie Formulieren van Enigheid, zoals deze zijn
vastgesteld in de Nationale Synode gehouden te Dordrecht in de jaren 1618/1619. Zij handhaven de
Statenvertaling als getrouwe overzetting van de Heilige Schrift uit de oorspronkelijke talen, zoals deze tot stand is gekomen volgens het besluit van de Nationale Synode gehouden te Dordrecht in de jaren 1618/1619. Zij aanvaarden de Dordtse Kerkorde (DKO) zoals deze als akkoord van kerkelijke gemeenschap is aanvaard door de
Generale Synode van de Gereformeerde Gemeenten te Rotterdam op 9 en 10 oktober 1907.
De burgerrechtelijke positie van het kerkverband is wettelijk vastgelegd in artikel 2:2 lid 1 van het Burgerlijk Wetboek.
Het kerkverband wordt geregeerd naar zijn eigen Statuut, te weten de (herziene) DKO met de daaraan door de
Generale Synode toegevoegde aantekeningen, laatstelijk vastgesteld door de Generale Synode op woensdag 29
januari 2020 alsmede de publicatie “…En met orde” (GS-besluit 2019)
Vraag en antwoord
ANBI staat voor Algemeen Nut Beogende Instelling.
Dat zijn instellingen die zich nagenoeg geheel inzetten voor het algemeen belang. Te denken valt aan organisaties zoals goede doelen en culturele instellingen. Kerken en andere religieuze instellingen vallen er ook onder.
Dat bepaalt de Belastingdienst. Deze dienst beschikt over een volledige lijst van instellingen met een ANBI-status; deze lijst is openbaar.
Een ANBI heeft belastingvoordelen: een ANBI betaalt geen erfbelasting of schenkbelasting voor erfenissen. Ook zijn giften aan een ANBI fiscaal aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.
Het ministerie van Financiën wilde aftrekposten bij de belasting reguleren en wettelijk vastleggen.
Dit ministerie heeft samen met de Belastingdienst hierover een (samenwerkings)overeenkomst met ‘rechten en plichten’ gesloten: wat de inhoud van de ANBI-status is, hoe je deze kunt verkrijgen en onder welke voorwaarden.
Beide genoemde instanties hebben vervolgens -dit geldt specifiek voor de kerken- een convenant gesloten met het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) met betrekking tot de ‘rechten en plichten’ voor de kerken. Het convenant schrijft voor dat de kerken over een Beleidsplan moeten beschikken.
De Gereformeerde Gemeenten zijn aangesloten bij het CIO en hebben ingestemd met het convenant. Het Bureau kerkelijke dienstverlening is de contractpartij namens het geheel van onze gemeenten. Elke plaatselijke gemeente heeft als gevolg hiervan een eigen ANBI-status.
De ontstaansgeschiedenis van het kerkverband van de Gereformeerde Gemeenten, wat wij belijden, hoe wij ‘georganiseerd zijn’ via kerkenraad, classis, particuliere synode en generale synode; welke verenigingen wij hebben; hoe het financiële verkeer is geregeld (inkomsten, uitgaven, honoraria, vergoedingen en dergelijke) en hoe wij daarop toezicht houden; de rechtspositie van deputaatschappen etct.
Het deputaatschap Kerk en Overheid heeft het Beleidsplan opgesteld.
De Generale Synode heeft dit Beleidsplan besproken in de zitting van september 2013), voor kennisgeving aangenomen en het genoemde deputaatschap gemandateerd dit Beleidsplan vast te stellen. Dit is laatste is gebeurd in december 2013.
Voor een periode van 3 jaar; het ANBI-beleidsplan wordt 3-jaarlijks (al dan niet gewijzigd) vastgesteld.
De laatste wijziging dateert van 2 jaar geleden ( 2021) en ging over het toepassen van de Verklaring omtrent Gedrag binnen ons kerkverband. Zie ook de link VOG.
Ja; jaarlijks worden de belangrijkste gebeurtenissen verantwoord en gepubliceerd door alle gemeenten, deputaatschappen, etc.
Ja. Elke kerkenraad is verplicht de jaarcijfers van uitgaven en inkomsten van de plaatselijke gemeente (op hoofdlijnen) publiek te maken. Een aparte stichting van de Belastingdienst en het CIO ziet toe op de naleving van deze verplichting.
Ja, als de instelling niet meer aan de voorwaarden voldoet of zelfstandig de statusaanwijzing beëindigt.